TinyGS

Een ieder hoort wel eens dat er vele satellieten zijn die boven ons vliegen. Maar als je verder leest blijken dat er wel heel erg veel te zijn. CubeSats noemen ze de kleine ook wel deze kunnen 10x10x10 cm zijn en vliegen in een lage baan om de aarde (max 2000 Km). Een lijst van deze sats is ook hier te vinden.

Een leuke hobby kan zijn de telemetrie die ze uitzenden te decoderen.

Om deze kleine cubesats te kunnen ontvangen is er een ontvanger voor 70cm nodig en een antenne. Maar ook wat software. Het handigst is een TTGO ESP32 of T-Beam ESP32 te kopen met display deze zijn vanaf 25€ tot ca 40€ voor de T-beam (deze heeft ook GPS aan boord maar is voor dit doel niet nodig). Let er wel op dat het een 433Mhz model is! Op Ali en Ebay even zoeken naar de beste deals.

De frequenties die gebruikt worden zijn +/- 432 t/m 438 Mhz en +/- 400 t/m 402 Mhz. Een goed band pass filter voor deze complete band is lastig te vinden. Dit zou dan een filter met een 40Mhz bandbreedte moeten zijn 400 t/m 438 Mhz. Een LNA (Low Noise Amplifier) kan ingezet worden maar moet dan niet teveel versterken vanwege het ontbreken van een band pass filter.

Beide units kun je ook voor vele andere leuke projecten gebruiken. Bijvoorbeeld weer ballonnen jacht ... of een portofoon ....Als je een van deze hebt is het een kwestie van software downloaden op deze pagina. Dit is een 1 klik tool om de firmware in de ESP32 te laden. Download de "TinyGS_Uploader_WINDOWS.exe". Dan dien je de ESP32 via een USB kabel aan de PC te koppelen en de juiste poort te kiezen bij de uploader. Veel details hoe kun je hier vinden. Daarna de configuratie pagina lezen voor de instellingen. Je dient wel telegram te activeren op je telefoon om jouw grondstation te activeren. Tevens kun je hier Beta firmware vinden met betere en nieuwere features. Huidige versie firmware die ik nu gebruik is 2403161 dd 14 April 2024 (non USB-C version)

De laatste versies met aanpassingen / veranderingen kun je ook op Github vinden.

Na registratie via de telegram groep, die in bovenstaande linken ook te vinden is, ben je dan zichtbaar op de TinyGS pagina als alles goed gelukt is.

Antenne kan het best een GP, EggBeater, Turnstile of QFH zijn. Een antenne dus die ook signalen van boven goed pakt. Een default collineaire antenne/beam is minder geschikt daar die vooral over een horizontaal vlak goed werken. Een GP is erg simpel en snel zelf te maken om mee te starten.

In eerste instantie ben ik zelf begonnen met de X7000N als antenne maar deze was erg slecht voor de sats vanwege de horizontale afstraling. Daarna de discone diamond D-130 gekoppeld en deze bleek een heel stuk beter te werken.

Een EggBeater is ook niet zo heel complex kijk maar eens op deze pagina.
Een Turnstile kan ook gebouwd worden kijk eens hier hoe ze dat doen.

Zie hieronder een aantal linken en voorbeelden:

Sommige Cubesats kunnen ook met TX gewerkt worden om zo kleine berichten achter te laten. Maar daarvoor is dan wel ca 5w nodig en meer gerichte antennes ( azimuth elevatie rotor dan wel handig ) even buiten scope in dit artikel.

Op de N2YO site kun je ook alle sats tracken.

Veel plezier...

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel