23cm DIY Collinear

23cm is nog steeds een uitdagende band. Nu nog redelijk rustig en niet veel ham's hebben de juiste set voor deze optie of wel de set maar de antenne nog niet. Een goede locatie is ook van belang (direct zicht op repeaters is wel de meest optimale situatie).


Bij dezen een link naar youtube voor een zelfbouw antenne met ca 10db gain. Een uitgebreide PDF beschrijving is ook hier te vinden op de club site van ZL2VH.

De enige mono bander die ik ken is de DG-21N maar deze is vrij kostbaar. Verder zijn er geen dualbanders te vinden enkel nog tri-banders die 23cm erbij hebben wat natuurlijk ook een optie is. Coax is op deze frequentie erg van belang LMR400 of beter is sterk aan te raden. En de afstand tot de set speelt dan ook een belangrijkere rol meer dan bij 2 en 70cm.

Om te kijken naar activiteiten probeer eens de WebSDR van Frans (PE0F). Als de antenne gekoppeld is kan er naar de verschillende repeaters geluisterd worden. Die van mijzelf staat op een te ongunstige (te lage plek vanwege bomen) locatie met een X7000N.

WebSDR PE0F

Kies hier rechts uit het pulldown menu de juiste band.

Natuurlijk als er een rotor aanwezig is kan een 23cm beam ook een oplossing zijn zodat het vermogen één kant gericht is. Maar dat was even buiten scope van dit artikel :-)

Wellicht uitdaging nu voor wat meer activiteiten daar....

Mvg.

Geen reacties

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA