Amateur ballonnen tracken

In de Maas Waal ronde (82e) van 9 jan 23 is er een en ander verteld en laten zien over ballon makers en trackers.

Tegenwoordig zijn er verschillende amateurs ook bezig met het zelf maken van ballon vluchten met hieraan een zender die digitaal wat telemetrie stuurt zodat de locatie continu doorgezonden wordt. Met behulp van onder anderen zendamateurs die luister stations hebben opgebouwd door het land heen kan dit signaal mooi via tracking sites op het internet geregistreerd worden. Het lijkt sterk op her principe van weerballonnen HAB (High Altitude Baloons) maar dan minder hoogte gedurende de vluchten.
In het weekend van 7/8 jan 23 heeft PA3CPF een poging gedaan zijn ballon ' Callsign Flybag-4FSK' te laten vliegen vanuit zuid Limburg. Na al wat meer ervaring te hebben opgedaan in het verleden. Hij maakt het meeste zelf zo ook zijn eigen waterstof. Een aantal fanaten hebben 24/7 ontvangst stations draaien met verschillende software. Horus-Gui is er daar een van. Deze software is gratis te gebruiken en werkt via de audio van eigen sets of via WebSDR's doorgaans ergens in de 434-435Mhz regionen. Meer info en een plaatje kun je hier ook vinden. De zenders onder de ballonnen kunnen of SSB of FM gebruiken en er zijn een paar standaarden maar deze worden van te voren bekend gemaakt zodat deze ingesteld kunnen worden in de software. De zenders onder de ballonnen kunnen omgebouwde weerballon zenders zijn die opgespoord zijn via bijvoorbeeld deze site te gebruiken. Voor realtime trackers daarvoor kijk naar een van de video linken onderaan dit artikel.

Hoe ziet dat eruit ?

Bij deze een plaatje van de tracker website die laat zien in de groene stippen wie er online is. Middels wat instellingen die worden ingegeven in de tracker software. Door op groene lijnen te klikken (link ballon <=> tracker) zie je de afstand en door op de groene bolletjes te klikken wat meer info van een station. De ballon van PA3CPF steeg heel rustig naar 8Km hoogte en bleef daar mooi hangen (floater). Nu zijn er niet overal trackers dus moesten er via een grote whatsapp groep mensen opgetrommeld worden om de ballon te volgen op zijn route. De ballon had een zeer respectabele afstand afgelegd en uiteindelijk was de batterij helaas leeg.Tracker kaart

Dit was de vlucht die er is gemaakt.

Traject

Als je op de button 'plots' klikt links boven in de software krijg je meer info.Vrijdag de 13 jan 23 heeft hij er weer een opgelaten en deze ging richting het zuiden maar helaas geen trackers meer toen hij boven Zuid Italië ging. Maar wederom een zeer respectabele afstand! Uiteindelijk nog via WebSDR's boven Griekenland gevolgd maar te zwak voor het juiste te decoderen. Een lijst met WebSDR's is hier te vinden.

Nog een lange vlucht

Ergo wellicht een leuke toevoeging tot onze hobby.
Wat meer links klik rechts boven op deze pagina bij de bookmarks/linken en selecteer Radiosonde HAB


Geen reacties

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA